O2LAB Programme

  • 13:00 – 14:00 | Networking Lunch

  • 14:00 – 15:00 | Plenary Programme

  • 15:00 – 15:30 | Break & Startup Showcase

  • 15:30 – 16:10 | Workshop Round 1

  • 16:20 – 17:00 | Workshop Round 2

  • 17:00 – 18:00 | Networking Drinks

O2LAB Community

The O2LAB Community Program is designed for professionals in entrepreneurship education to connect, exchange insights, and explore the future of the field. This program is developed and sponsored by the Rijksvoorlichtingsdienst voor Ondernemend Nederland. There are 150 tickets available for the O2LAB Community, so be sure to secure yours soon. Please note that the O2LAB Community Workshop will be the only session conducted in Dutch. 

O2LAB Workshops

Round 1:

Workshop 1

Lisanne Bouten, De relatie met het MKB 

De betrokkenheid van ondernemers en ondernemingen met het ondernemerschapsonderwijs is nog te beperkt. Studenten ontwikkelen hun ondernemende vaardigheden en mindset nog in onvoldoende mate in een context waarin ze praktijkgericht leren en feedback van ondernemers krijgen. Om die reden heeft O2lab van RVO voor zes verschillende regio’s in Nederland (Zuid-Holland, Noord-Holland, Groningen, Zeeland, Gelderland en Overijssel) een overzicht gemaakt van succes- en faalfactoren in de samenwerking van het bedrijfsleven met het onderwijs (MBO/HBO/WO). In deze workshop worden succes- (good practices) en faalfactoren (bad practices) voor samenwerking van het bedrijfsleven met het onderwijs besproken. 

 

Workshop 2 

Erik Stam, Robuuste regionale economieën 

Hoe levert ondernemerschapsonderwijs een bijdrage aan de ontwikkeling van robuuste regionale economieën? Ondernemerschapsonderwijs raakt meerdere elementen van ecosystemen voor ondernemerschap. Wat is de precieze rol en impact daarvan binnen het concept van ecosystemen voor ondernemerschap? Daar wordt in deze workshop meer over verteld. Dat onderwijs volgen een goede investering in jezelf is, weten we allemaal. Dat dit ook economische aantoonbare impact heeft, blijkt in deze workshop.

 

Workshop 3 

Ingrid Mooy & Arlette Kerkhof – Creatief Talent Werkt

Samenwerken buiten je eigen vakgebied is niet vanzelfsprekend – zeker niet tussen creatieven en andere professionals. Toch wordt in steeds meer sectoren een beroep gedaan op divers talent om samen aan complexe vraagstukken te werken. Elkaars taal leren spreken is daarom essentieel.

In deze workshop laten we op een speelse en toegankelijke manier zien hoe je je bewust wordt van wat nodig is om met verschillende stakeholders samen te werken. Met de Creatief Talent Werkt-toolkit krijg je inzicht in rollen, belangen en processen, en leer je bruggen slaan tussen werelden.

De toolkit biedt concrete handvatten voor zowel creatieven als niet-creatieven en bestaat uit vijf tools:

– Stakeholderpetten: herken rollen en belangen 

– Stakeholderbetrokkenheid: betrek anderen effectief 

– Rollen: verken je positie in het team 

– Ontwerpproces: maak je werkwijze inzichtelijk 

– Propositie & Pitch: breng je idee krachtig over 

Het inzetten van deze tools in het onderwijs geeft studenten een voorsprong tijdens en na hun opleiding in de samenwerking met partijen uit het werkveld. 

Ontwikkeld door HKU in samenwerking met de AHK en ArtEZ.

 

Workshop 4 

Jessica de Jaeger. ArtisticEntreComp model

Jessica de Jaeger laat je in 30 minuten een aantal competenties ervaren in de workshop ArtisticEntreComp model. Het is door ArtEZ ontwikkeld. Kom ervaren hoe je de 15 ondernemerschapscompetenties -geïnspireerd op het Europese EntreComp-modellen en vertaald naar een voor creatieve professionals aansprekende taal en vorm- kunt implementeren in jouw onderwijs. En hoe je creatieve en kunststudenten zo kunt voorbereiden op een toekomst als creatief professional.

Round 2:

Workshop 5 

Victor van der Linden & Marjolein Bouter. The Big Six van EntreComp. 

De noodzaak om ondernemende houding en gedrag te ontwikkelen is actueler dan ooit. Maar wat zijn nu dé voorspellende competenties binnen het EntreComp Framework? Victor van der Linden gaat in deze interactieve workshop aan de slag met de -zes- belangrijkste competenties: de “EntreComp BIG SIX”. Niet toevallig zijn dit ook alle meta-competenties, die als katalysator fungeren voor andere competenties. Hoe kun je deze toepassen in het onderwijs? In samenspraak met O2LAB is afgelopen periode een complete programmering ontwikkeld voor de studenten in het hoger onderwijs, bestaande uit tooling (om ontwikkelniveau en ontwikkeling te meten) en praktische BIG SIX werkboeken. Deze komen tijdens de workshop uitgebreid aan de orde. 

 

Workshop 6 

Jeroen Loef. Onderwijs ‘op maat’. 

Hoe kun je jouw onderwijs beter afstemmen op de diversiteit aan studenttypes in ondernemerschapsonderwijs programma’s. En hoe begeleid je de verscheidenheid aan typen in hun ondernemersreis? Dit doen we in de workshop aan de hand van twee stappen. Als eerste bepaal je je eigen entrepreneurial profiel. Je gaat zelf de start van de beginnende ondernemersreis ervaren, door met mededeelnemers (in een snelkookpan) aan de slag te gaan met een, ter plekke, bedacht bedrijfsidee. Vervolgens reflecteren we op deze ervaring. Je krijgt inzicht in de state-of-the-art van ondernemerschapsonderwijs en je verlaat de workshop met een beter begrip over (jouw eigen) ‘entrepreneurial mindset’. Je krijgt handvatten voor het onderzoeken en optimaal ondersteunen van studenten en meer informatie over het idee van een nog te ontwikkelen ‘receptenboekje‘ voor doceen. 

 

Workshop 7 

Thomas Lans, Yorrick van Bree. Learning Communities. 

De afgelopen jaren zijn verschillende publiek-private samenwerkingen ondersteund waarbij ‘community’-vorming een centrale rol speelt in het aanpakken van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Het gaat hierbij meestal om regio-gebonden en vaak technologie-gedreven communities in diverse fases en met verschillende doelgroepen. De gedachte is nu dat de hedendaagse grote ongestructureerde maatschappelijke opgaves – zoals de energietransitie – vragen om het combineren van leren, werken én innoveren. Learning communities vormen een belangrijke schakel om kennis en kunde te ontwikkelen én grootschalig beschikbaar te maken voor het realiseren van (beleids)doelstellingen, In deze workshop staat centraal hoe ondernemerschapsonderwijs kan worden toegepast binnen vier van deze learning communities en welke interventies werken. Aan de hand van vier cases presenteren we de “good practices” 

 

Workshop 8 

Peter ter Horst, Ondernemerschapsonderwijs in het groene domein  

Het groene domein wordt o.a. gekenmerkt door een hoge mate van ondernemerschap, hechte (internationale) netwerken in ketens, familiebedrijven en permanente verandering. De sector heeft ook zijn eigen opleidingsinstituten, waarin docenten niet alleen vakinhoudelijke kennis hebben, maar veelal ook zelf ondernemer zijn.  

O2LAB heeft de afgelopen jaren met meerdere groene opleidingen gewerkt aan verdere opbouw van het ondernemerschapsonderwijs. In deze workshop laat Peter ter Horst zien hoe deze sector ondernemerschapsonderwijs vormgeeft en aan welke ontwikkeling O2Lab heeft bijgedragen. Ondernemende studenten laten zien hoe hun opleiding het ondernemerschap heeft gefaciliteerd en waar hun eigen onderneming op dit moment staat.